Hoofdpijn
Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft regelmatig last van hoofdpijnklachten in combinatie met nekpijn, zowel volwassenen als kinderen. De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd duidelijk. In de meeste gevallen is het een onschuldige klacht, maar soms kan de hoofdpijnvorm zo sterk zijn dat het dagelijks leven flink belemmert wordt. Zo spreekt men bij primaire en secundaire hoofdpijn vormen, waarbij een (manuele) fysiotherapeut helpend kan zijn, o.a. over migraine,clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn. En kan de pijn variëren van kloppende, stekende tot zeurende pijn.
Het hoofd balanceert in principe op de wervelkolom. Spieren, botten en ligamenten vanuit de nek die verbonden zijn met het hoofd verzorgen de stabiliteit en bewegingen. Wanneer stress, onder/overbelasting toeneemt en/of je vaak een verkeerde lichaamshouding aanneemt kan het zijn dat een er een verhoogde spierspanning in de nek optreedt. Dit kan als gevolg hebben dat de stabiliteit afneemt en bewegingen van de nek/hoofd niet soepeltjes meer verlopen. Ook kan dit hoofdpijn veroorzaken.
Hoofdpijn in relatie met de nek kenmerkt zich door een langzaam opkomende zeurende, constant aanwezige pijn welke verergert bij beweging zoals roteren of kin op je borst leggen. In sommige gevallen zal de hoofdpijn verergeren in de loop van de dag, door de activiteiten van die dag. In andere gevallen kan het juist zijn dat je opstaat met hoofdpijn en het in de loop van de dag afneemt door de dagelijkse bewegingen.
De (manueel) therapeut kan verlichting bieden bij (spier)spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en in sommige gevallen bij migraine. Tijdens de intake stelt de manueel therapeut u vragen om de oorzaak en belemmering van uw klacht in kaart te brengen. Ook zal de therapeut een onderzoek uitvoeren, indien nodig. Hierna stelt u samen een passend behandelplan op. Mogelijk krijgt u oefeningen mee naar huis zodat u thuis ook zelfstandig aan uw herstel kunt werken. Dat is effectief!