Fysiotherapie Bergweg

Bergweg 243b Rotterdam
010 466 7952
Maandag - Zaterdag

Verzakking

De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is, kan dit verzakkingsklachten geven. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. Een prolaps is het door de vagina naar beneden zakken van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder en/of darmen). Dit kan het gevolg zijn van een zwangerschap, ouder worden, operatie in het bekkengebied, fysiek zwaar beroep, chronisch hoesten, zwakke bekkenbodemspieren of overmatig persgedrag.

Darmverzakking

Een darmverzakking of rectocele ontstaat wanneer de endeldarm verzakt en in de achterwand van de vagina uitstulpt. De oorzaak is een verzwakking van de spierwand van de endeldarm en van het bindweefsel rondom de endeldarm. Een rectocele kan de stoelgang bemoeilijken en een gevoel van obstipatie veroorzaken. Sommige vrouwen moeten een vinger in de vagina brengen om de ontlasting naar buiten te duwen.

Blaasverzakking

Een cystocele ontstaat wanneer de blaas verzakt en in de voorwand van de vagina uitstulpt. De oorzaak is verzwakking van het bindweefsel en de steunweefsels rondom de blaas. Dit kan eventueel leiden tot urineverlies tijdens hoesten, lachen of andere activiteiten waarbij de druk in de buik plotseling toeneemt. Ook kan het ervoor zorgen dat het plassen moeizaam verloopt en de blaas niet helemaal wordt leeggeplast

Enterocele

Een enterocele ontstaat wanneer het buikvlies met een deel van de darm naar beneden uitpuilt tussen de baarmoeder en de endeldarm of, als de baarmoeder is verwijderd, tussen blaas en endeldarm. De oorzaak is verzwakking van het bindweefsel en de banden die de baarmoeder ondersteunen. Een enterokèle veroorzaakt vaak geen symptomen. Sommige vrouwen hebben echter een vol gevoel of voelen druk of pijn in het bekken. Ook pijn in de onderrug kan voorkomen.

Baarmoederverzakking

Een baarmoederverzakking of uterusprolaps ontstaat wanneer de baarmoeder verzakt in de vagina. Soms stupt de baarmoeder naar buiten.  De oorzaak is verzwakking van het steunweefsel van de baarmoeder. Dit kan klachten geven van een zwaar gevoel in rug of buik, soms ook plasklachten of ontlastingsproblemen.