Fysiotherapie Bergweg

Bergweg 243b Rotterdam
010 466 7952
Maandag - Zaterdag

Seksuologische klachten

Seksuologische klachten kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. De bekkenbodemspieren spelen een rol bij het krijgen van een erectie, het aanhouden van de erectie, ontspannen en zonder pijn kunnen vrijen en het ervaren van een orgasme. Indien de bekkenbodem te gespannen is, kan dit diverse seksuologische klachten geven. Enkele voorbeelden worden hieronder benoemd.

Pijn tijdens vrijen

Als een vrouw haar bekkenbodem (onbewust) teveel aanspant kan dat leiden tot pijn bij gemeenschap of inwendig onderzoek. Het geeft een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na de gemeenschap. Het kan er toe leiden dat penetratie moeilijk is, en soms zelfs onmogelijk. Dit wordt ‘vaginisme’ genoemd. Bij vaginisme reageert het lichaam afwijzend op penetratie, ook al wil je dit graag. Het “nauwe gevoel” en de pijnklachten zijn vaak zowel oorzaak als gevolg van het (onbewuste) aanspannen van de bekkenbodemspieren. Deze klachten kunnen ook aanwezig zijn, als er eerder geen gemeenschap was of dit zonder problemen verliep Spanning in de bekkenbodem kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een verkeerd aangeleerde gewoonte zijn, een negatieve ervaring op het gebied van intimiteit, periode van stress, maar ook het gevolg van voortdurend ophoudgedrag, blaasontsteking of rug- of buikpijn.

Erectieproblemen/ vroegtijdig klaarklomen

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij de opwinding en het orgasme. Bij opwinding geldt zowel voor mannen als vrouwen dat het af en toe aanspannen van de bekkenbodem de opwinding doet toenemen. Een te gespannen bekkenbodem kan belemmerend werken bij het vasthouden van een erectie of uitstellen van een orgasme. Erectiestoornissen kunnen veel irritatie en faalangst geven bij de betreffende man. Dit veroorzaakt spanning, welke de seksuele opwinding (en dus de erectie) nog verder doen afnemen.Het leren herkennen van aan -ontspanning van de bekkenbodem is een hulpmiddel om betere controle over de erectie en timing van het orgasme te krijgen.

Vicieuze cirkel

Bij seksuologische klachten kan een vicieuze cirkel ontstaan: doordat gemeenschap pijn doet of de man geen goede erectie heeft gekregen is het logisch dat er angst ontstaat dat het de volgende keer weer gebeurd. Door deze gedachte kan er spanning in de bekkenbodem ontstaan wat leidt tot minder vochtig worden (wat weer leidt tot meer pijn), het gevoel van ” nauw” ontstaan, verminderde erectie of vroegtijdige zaadlozing, wat in zijn geheel kan leiden tot vermindering van de seksuele opwinding verdwijnen op het ogenblik dat er wordt geprobeerd om gemeenschap te hebben.