Fysiotherapie Bergweg

Bergweg 243b Rotterdam
010 466 7952
Maandag - Zaterdag

Duizeligheid en vestibulaire revalidatie

Veel mensen voelen zich wel eens draaierig of licht in hun hoofd. De duizelingen kunnen vanuit de nek ontstaan, bijvoorbeeld door de spieren of gewrichten. Manuele therapie kan duizeligheid verminderen.

Met of zonder verwijzing kan u bij onze duizeligheidsexpert Kirsten Ong terecht. Zij heeft ruimschoots 15 jaar ervaring in de praktijk en als HBO docent in dit vakgebied.

‘Ik zie dagelijks mensen met duizeligheidsklachten, nekpijn en hoofdpijn. Ik zie dat duizeligheid en evenwichtsstoornissen vaak enorm ingrijpend zijn voor het normaal dagelijks kunnen functioneren. Het voelt beangstigend om controle op je eigen evenwicht kwijt te zijn. Het zijn symptomen om serieus te nemen. Of u hier nu een paar uur mee rondloopt of al een paar jaar en twijfelt of er iets ‘aan te doen is’ maak dan alsjeblieft een afspraak om samen de analyse te maken waar de oplossing in kan zitten. Indien nodig adviseer ik u naar de juiste medisch specialist te gaan.” – Kirsten

 

De huisarts/ neuroloog/kno-arts heeft niets gevonden...?

Ondanks dat er voor de duizeligheid soms geen specifieke diagnose is gesteld door de huisarts, KNO-arts en/of neuroloog betekent dit absoluut niet dat er niets aan de te doen is. In sommige gevallen is er een hele simpele oplossing waardoor u binnen 1 of 2 keer vrij bent van de duizeligheid. In andere gevallen is een traject van een aantal behandelingen passend; ‘Vestibulaire revalidatie’ is het gericht samen uitpluizen welke factoren de duizeligheidssymptomen uitlokken en vervolgens heel specifiek een oefenprogramma aanbieden; ‘tailor made’.  


Moeilijk om te uit te leggen die duizeligheid

Duizeligheid is een breed begrip van veel klachten. Aan de ene kant van het spectrum is duizeligheid een gevoel dat intens en invaliderend is; vertigo-duizeligheid, waarbij de duizeligheid plotseling optreedt en kan voelen alsof de wereld om je heen draait alsof je uit een draaimolen stapt. Het is onmogelijk om stabiel te lopen en veroorzaakt een gevoel van wankelen en zwalken. Deze aanvallen variëren van seconden tot een aantal uren en soms zelfs dagen. Soms leidt deze duizeligheid ook tot misselijkheid en braken.

Aan de andere kant van het spectrum is duizeligheid een vager gevoel van een soort licht in je hoofd zijn. Mensen vertellen vaak dat dit voelt alsof je op een deinzend schip staat of instabiel, vaag op je benen. Als het donker is heb je meer moeite met deze onbalans. Snel om je heen kijken doet jou ook sneller wankelen.

Ook een ‘gekke klacht’: het gevoel dat als je wat sneller wandelt (meestal buitenshuis) dat jouw beeld er schokkerig uitziet. Alsof je door een oude filmcamera zonder beeldstabilisatie kijkt.

Het kan ook zijn dat de duizeligheidsaanvallen met perioden komen; soms weken of maanden wel en dan weer weken tot maanden niet.

 

Oorsymptomen zoals vage oorgeluiden (brommen, suizen en piepen, vervorming, hoge of lage tonen slechter horen) en gehoorsverlies zijn ook nog wel eens verbonden met dezelfde oorzaken als duizeligheid.

Het spectrum van duizeligheidssymptomen is breed en lang niet altijd makkelijk om een heldere diagnose te krijgen. Huisartsen zien honderden mensen met duizeligheidsklachten per jaar. Bij 36% van deze mensen is niet direct een medische diagnose te stellen. Een verwijzing naar een KNO-arts en/of neuroloog is dan de medische route om ernstige oorzaken in ieder geval uit te sluiten.  

Als er na een bezoek aan specialisten geen specifieke oorzaak is geconcludeerd dan wordt de duizeligheid beschouwd als de zogenoemde onschuldige ‘aspecifieke duizeligheid’; een onbevredigende diagnose. 

 Maar er is nog steeds die ontregelende duizeligheid met de forse impact op de durf om naar buiten te gaan, of in de auto te stappen, of sociale contexten op te zoeken of zelfs zodanig ernstig dat u niet meer kan werken.