Fysiotherapie Bergweg

Bergweg 243b Rotterdam
010 466 7952
Maandag - Zaterdag

Ontlastingsproblemen

Er bestaan verschillende vormen van ontlastingsproblemen. Deze kunnen het gevolg zijn van stoornissen in het functioneren van de darmen of bekkenbodemspieren, of een combinatie van beide. Ook kunnen verkeerde leef- en eetgewoontes of bijwerkingen van geneesmiddelen een rol spelen.

Obstipatie

Het aantal keren dat iemand naar het toilet gaat voor ontlasting varieert per persoon. De ene persoon gaat één of meerdere keren per dag, de andere enkele malen per week. Iedereen heeft hierin een eigen patroon. Belangrijk is dat de ontlasting soepel is en komt zonder fors te persen. Als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft, wordt er te veel vocht aan onttrokken en wordt de ontlasting harder en droger en is moeilijker kwijt te raken. Als de bekkenbodemspieren te hard aanspannen is het ook lastig de ontlasting te lozen. Vaak gaat men dan (hard) meepersen om het toch goed kwijt te raken. Door de harde ontlasting of het persen kunnen scheurtjes of kloofjes in de anus ontstaan. Als hier nieuwe ontlasting langskomt, voelt u een scherpe, branderige pijn.

Ongecontroleerd verlies van windjes of flatus

Flatus is het storend vaak zonder controle laten ontsnappen van lucht uit de anus. Winden laten is een normaal verschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Gemiddeld laten mensen bewust of onbewust zo’n 14-25 winden per dag. In totaal ontsnapt er dan 0,5-2 liter gas. Winderigheid wordt pas een probleem wanneer de persoon in kwestie of zijn omgeving er hinder van ondervindt.

Ontlastings-incontinentie

Ontlastingsincontineniteis het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. Verlies van ontlasting komt vrij veel voor. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 100.000 mensen met deze klachten. Dit kan onder meer worden veroorzaakt door beschadiging of verslapping van de kringspier in de anus, verzakking van de endeldarm,darmontstekingen of diarree. Ook kan er sprake zijn van overloopdiarree of soiling. Bij langer durende obstipatie kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting weglekken.

Anuskramp

Anuskramp is kramp die optreedt in de sluitspier/anus. Over het algemeen is dit zeer pijnlijk. Een van de oorzaken kan het (onbewust) te hard aanspannen van de bekkenbodemspieren en de anus zijn.