Fysiotherapie Bergweg

Bergweg 243b Rotterdam
010 466 7952
Maandag - Zaterdag

Rug- en bekkenklachten

De rug-, buik-, bil- en bekkenbodemspieren geven stabiliteit aan het bekken en de lage rug. Niet goed functionerende spieren kunnen rug / bekkenklachten in stand houden. Dit kan klachten geven als pijn de in de lage rug, bil, schaamstreek en liezen. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn. Dit kan komen door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen, een heel zware bevalling. Ook sportletsel kan de oorzaak zijn, bijv. een sliding met voetballen. Het gevolg is kan een misstand van het bekken en of stuit zijn.

Stuitpijn

Stuitklachten of coccygodynie kan veel hinder geven. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje, kan soms uitstralen naar de zitbeenknobbels, bekkenbodem en onderrug. De hinder wordt voornamelijk ondervonden tijdens het zitten, het opstaan, als er druk op komt, lang in bed liggen en soms is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten of staan en moet men schuin zitten of telkens verzitten. De oorzaak van deze klachten kunnen een scheefstand van het stuitje zijn en/of het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren.

Lagerug

Lage rugklachten verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 weken. Soms blijft de last echter aanhouden of komt regelmatig terug. Balans in rug, buik en bekkenbodemspieren zorgen voor een goede stabiliteit in rug en bekkengebied. Als één van bovengenoemde spieren te sterk of te zwak aanspant, kan dit een in stand houdende factor zijn voor rugklachten.

Chronische pijn in de lage rug, bekkenbodem, geslachtsorganen en buik

Mensen die langdurig last hebben van onbegrepen pijnklachten in de buik, bekken(bodem) en / of geslachtsorganen kunnen het chronisch bekkenpijnsyndroom ontwikkelen (afgekort CPPS, Chronic Pelvic Pain Syndrome). CPPS staat voor ‘een complex van pijnklachten in het bekkenbodem gebied’. Vaak wordt er geen exacte oorzaak gevonden voor deze klachten.

In het bekkengebied is er een goede samenwerking tussen de spiersystemen en orgaansystemen. Deze systemen beïnvloeden elkaar, dat kan in positieve zin, maar ook

Bekkenpijn

Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens of kort na de zwangerschap . Binnen 6 weken verdwijnt dit meestal, soms blijft de pijn hinderlijk en beperkend aanwezig. Ook zonder bevalling kan bekkenpijn ontstaan. De oorzaak kan zijn een ongeval, trauma of overbelasting . Het zijn dus niet alleen vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit maar ook mannen kunnen klachten hebben.