Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie en sportblessures

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies. Hij is er voor iedereen die (weer) wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft. Onze sportfysiotherapeut behandelt sporters die na blessures, overtraining of ziekte weer aan het werk willen of weer willen sporten. Dit kunnen ervaren sporters zijn die hun sport op hoog niveau willen beoefenen, maar ook recreatieve sporters.

Uitgangspunt is dat geblesseerde sporters kunnen blijven sporten en zo hun uithoudingsvermogen en belastbaarheid zoveel mogelijk behouden. Soms is daar een alternatief trainingsschema voor nodig. Daarnaast kijkt de sportfysiotherapeut ook naar de oorzaak van de blessure.

De oefentherapie zal een belangrijke rol in de behandeling spelen. Deze zal onder andere bestaan uit functionele oefeningen in de oefenzaal. U zult ook vaak oefeningen voor thuis of op het werk meekrijgen

Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om  spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Ook het verminderen van uitstralende pijn, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. 

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus veel verschillende  klachten en aandoeningen geven.

De CureTape die we gebruiken heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. Deze tape kan nat worden zonder zijn functie te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Toepassing medical taping

  • Spierblessures
  •  Opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer
  •  Corrigeren van bewegingsrichting en lichaamshouding
  •  Ondersteunen van gewrichten
  •  Verminderen van pijn
  •  Behandelen van klachten door overbelasting (KANS, tennisarm, golfelleboog)