Duizeligheid

 

Met of zonder verwijzing kan u bij onze duizeligheidsexpert Kirsten Ong terecht. Zij heeft ruimschoots 12 jaar ervaring in de praktijk en als HBO docent in dit vakgebied.

‘Ik zie dagelijks mensen met duizeligheidsklachten, nekpijn en hoofdpijn. Ik zie dat duizeligheid en evenwichtsstoornissen vaak enorm ingrijpend zijn voor het normaal dagelijks kunnen functioneren. Het voelt beangstigend om controle op je eigen evenwicht kwijt te zijn. Het zijn symptomen om serieus te nemen. Of u hier nu een paar uur of een paar jaar mee rondloopt en twijfelt of er iets ‘aan te doen is’ maak dan alsjeblieft een afspraak om samen de analyse te maken waar de oplossing in kan zitten. Indien nodig adviseer ik u naar de juiste medisch specialist te gaan.” – Kirsten

Duizeligheid is aan de ene kant van het spectrum een gevoel dat soms intens en invaliderend is waarbij de duizeligheid plotseling optreedt en kan voelen alsof de wereld bizar om u heen draait alsof u uit een draaimolen stapt. Het veroorzaakt een gevoel van wankelen, zwalken en leidt tot misselijkheid en soms braken. De momenten kunnen variëren van een aantal seconden tot een aantal uren tot dagen.  

 

Aan de andere kant van het spectrum is de duizeligheid soms meer een gevoel dat u licht in het hoofd bent, of alsof u op een deinend schip bent of dat u zich instabiel op uw benen voelt. Het kan zijn dat snel om u heen kijken u doet wankelen. Ook oorsymptomen zijn veelvoorkomende nevenklachten. Dit gevoel varieert in tegenstelling tot de intense draaiierigheid vaker van uren tot weken. Het komt voor dat deze duizeligheid schommelt; weken aanwezig en dan weer maanden niet.  

Het spectrum aan symptomen is breed en het is niet altijd makkelijk om een heldere diagnose te krijgen. Huisartsen zien honderden mensen met duizeligheidsklachten per jaar. Bij 36% van deze mensen is er aanvankelijk geen diagnose te stellen. Een verwijzing naar een KNO-arts en/of neuroloog is dan de medische route om ernstige oorzaken in ieder geval uit te sluiten. 

 

En als er na een bezoek aan specialisten er geen ernstige oorzaak is geconcludeerd dan wordt de duizeligheid beschouwd als de zogenoemde onschuldige klacht ‘aspecifieke duizeligheid’; een onbevredigende diagnose. Er is nog steeds die ontregelende  duizeligheid met de forse impact op de durf om naar buiten te gaan, of in de auto te stappen, of sociale contexten op te zoeken of zelfs zodanig ernstig dat u niet meer kan werken.  

 

Ondanks dat er voor de duizeligheid soms geen specifieke diagnose is gesteld door de huisarts, KNO-arts en/of neuroloog betekent dit absoluut niet dat er niets aan de te doen is. In sommige gevallen is er een hele simpele oplossing waardoor u binnen 1 of 2 keer vrij bent van de duizeligheid. In andere gevallen is een traject van een aantal behandelingen passend; ‘Vestibulaire revalidatie’ is het gericht samen uitpluizen welke factoren de duizeligheidssymptomen uitlokken en vervolgens heel specifiek een oefenprogramma aanbieden; ‘tailor made’.   

Voeg je koptekst hier toe

Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft regelmatig last van hoofdpijnklachten in combinatie met nekpijn, zowel volwassenen als kinderen. De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd duidelijk. In de meeste gevallen is het een onschuldige klacht, maar soms kan de hoofdpijnvorm zo sterk zijn dat het dagelijks leven flink belemmert wordt. Zo spreekt men bij primaire en secundaire hoofdpijn vormen, waarbij een (manuele) fysiotherapeut helpend kan zijn, o.a. over migraine,clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn. En kan de pijn variëren van kloppende, stekende tot zeurende pijn.

Het hoofd balanceert in principe op de wervelkolom. Spieren, botten en ligamenten vanuit de nek die verbonden zijn met het hoofd verzorgen de stabiliteit en bewegingen. Wanneer stress, onder/overbelasting toeneemt en/of je vaak een verkeerde lichaamshouding aanneemt kan het zijn dat een er een verhoogde spierspanning in de nek optreedt. Dit kan als gevolg hebben dat de stabiliteit en bewegingen van de nek/hoofd niet fijnloos meer verlopen. Ook kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Hoofdpijn in relatie met de nek kenmerkt zich door een langzaam opkomende zeurende, constant aanwezige pijn welke verergert bij beweging zoals roteren of kin op je borst leggen. In sommige gevallen zal de hoofdpijn verergeren in de loop van de dag, door de activiteiten van die dag. In andere gevallen kan het juist zijn dat je opstaat met hoofdpijn en het in de loop van de dag afneemt door de dagelijkse bewegingen.

De (manueel) therapeut kan verlichting bieden bij (spier)spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en in sommige gevallen bij migraine. Tijdens de intake stelt de manueel therapeut u vragen om de oorzaak en belemmering van uw klacht in kaart te brengen. Ook zal de therapeut een onderzoek uitvoeren, indien nodig. Hierna stelt u samen een passend behandelplan op. Mogelijk krijgt u oefeningen mee naar huis zodat u thuis ook zelfstandig aan uw herstel kunt werken. Dat is effectief!